Dr. Soytürk

Rahim Çıkarma Ameliyatı -Histerektomi

Histerektomi
Histerektomi

Rahim Çıkarma Ameliyatı – Histerektomi

Rahim Çıkarma Ameliyatı ya da tıpta kullanılan adıyla Histerektomi kadınlarda rahmin alınması için uygulanan operasyondur. Rahim kadınlarda hamilelik durumunda bebeğin büyüdü alandır. Menstrual dönemde gerçekleşen kanamanın kaynağı uterusun yani rahmin astarıdır.

Histeroktomi operasyonu kadınlara uygulanan ameliyatlar arasında 2. Sırada yer almaktadır. Bu da ne derece hassas bir durumda olduğunu göstermektedir. Rahim ameliyatlarının riski düşük olarak kabul edilir. Rahim sıkıntısı genç kadınlarda ve hala anne olma arzusu olanlar için oldukça önemli bir durumdur ve bu kişiler alternatif çözümler de aramaktadır.

Rahminizin alınmasını gerektirebilecek çeşitli durumlar söz konusu olabilir. Rahim operasyonu ile çeşitli kronik ağrı durumları ile bazı kanser ve enfeksiyon türleri için tedavi mümkün olabilir.

Bu operasyon kapsamında genellikle rahmin tamamı alınabileceği gibi bir kısmı için de müdahale söz konusu olabilir. İşlem esnasında hekim yumurtalıkları (östrojen ve diğer hormonları üreten organ) ve fallop tüplerini de (yumurtayı yumurtalıktan uterusa taşıyan yapı) çıkarabilir.

Rahmi alınan kadında adet dönemleri sona ermektedir, ayrıca hamile kalma durumu da söz konusu olmayacaktır.

Rahim neden alınır? Rahme hangi durumlarda müdahale yapılır?

  • Pelvik anlamda yaşanılan kronik ağrılar
  • Vajinal kanamalarda kontrol altına alınamayan durumlar
  • Endometriyal hiperplezi yani rahim duvarı kalınlaşması
  • Serviks bölgede, uterusta ve yumurtalıklarda yaşanabilecek kanser hastalıklarında
  • Miyom yani Fibroidlerde (rahminizin içinde oluşabilecek iyi huylu tümör) durumlarında
  • Vajina da gelişebilecek ciddi enfeksiyon durumlarında
  • Pelvik enfeksiyonlu hastalıklarda
  • Rahim sarkmalarında
  • Rahminizin vajinadan çıkması durumunda
  • Rahmin serviksdeki pozisyonunu kaybetmesi durumunda
  • Endometriozis hastalığı durumunda
  • Adenomiyoz hastalığı durumunda

Rahim de sıkıntıya neden olan problemler için başka çözümler var mıdır?

Rahmin alınması herkes için uygun olan bir durum değildir. Bebek isteği olup rahmine çeşitli sıkıntılar yaşayan kişiler için sıkıntıya neden olan durumların alternatif tedavileri mümkün olabilir. Bu sıkıntı ve tedaviye örnek olarak Endometriozis hastalığı için ilaçlı hormon uygulamaları ile tedavi söz konusu olabilir. Miyom yani iyi huylu tümörler rahim alınmadan diğer cerrahi uygulamalar kullanılabilir.

Rahim Ameliyatları Türleri Nelerdir?

Rahim operasyonları birden çok şekilde yapılabilir. Hangi şekilde yapılacağı ilk doktor sonrasında belirlenir. Uygulanacak bütün türler için genel veya lokal bir anestezi yapılmalıdır. Şimdi bu türlerden biraz bahsedelim.

  • Açık Ameliyat ile Rahmin alınması – Abdominal Histerektomi

Karın bölgesinde açılan alandan rahminizin tamamı çıkarılır. Rahmin çıkarılması için açılan kesiler dikey ya da yatay olabilir. Operasyon sonrasında iyileşen karın bölgesinde ufak izler kalabilir.

  • Vajinal Histerektomi

Vajina içinde yapılan ufak bir kesi ile rahim vajina açıklığından çıkarılır. Vajinal operasyon sonrasında gözle görülebilecek herhangi bir iz söz konusu olmayacaktır.

  • Laparoskopik Histerektomi

Laparoskop adı verilen bir alet yardımı ile karın bölgesinde ki uygun birkaç alandan küçük kesiler ile vücuda sokulan laparoskop sayesinde rahim kesilir ve vücudun dışarısına alınır. Operasyon sonrasında sizi rahatsız edebilecek büyüklükte bir iz kalmayacaktır.

Histerektomi uygulamasının riski var mıdır?

Bu operasyon için riskler minimum boyutta da olsa söz konusudur. Bunlar; Anestezi uygulamasına karşı alerjik tepkiler gösterebilir. Ayrıca operasyon sırasında enfeksiyon kapma riski ve aşırı kanama durumları olabilir. Mesanede, bağırsaklar ve kan damarlarınızda etkileri olabilir.

Histerektomi Sonrasında Yaşanabilecek Durumlar

Operasyon sonrasında uygulanacak yönteme göre 1 ila 5 gün arasında hastane kalınabilir. Hekim bu süreçte genle durumunuzu takip ederek gerekli ağrı kesici ilaçlar uygulanmasını sağlar. Hastanede kaldığınız süreç içerisinde mobilizasyona yani yürümeye teşvik edilirsiniz. Bu hareketlilik ile pıhtı atma durumlarının önüne geçilebilmektedir. Vajinal histerektomi uygulanan kişilerde vajina içine gazlı bezler yerleştirilir. Bu gazlı bezler birkaç gün içerisinde vajinadan çıkarılır. Ameliyat sonrası 10 gün boyunca vajinadan akıntı gözlemlenebilir. Hastane çıkışında evinizde de hareketlere ve yürüyüşe devam edilmelidir. Evde ağır işlerden, ağır kaldırmaktan kaçınmalısınız. Doktorun size söylediği zamana kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Vajinal veya laporoskopik müdahale sonrasında ki genel iyileşme süreciniz 1 ay içinde tamamlanacaktır. Açık ameliyatın etkilerinin tam geçmesi ise biraz daha fazla vakit alır.

Histerektomi sonrası Cinsel İlişki

Histerektomi sonrası kısa bir dönem cinsel ilişkiye ara vermeniz gerekecektir. Bu süre ameliyatın etkisinin iyileşmesi içindir ve yaklaşık 6 haftalık bir süreç olabilir. Sonrasında normal cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz. Histerektomi uygulanan kadınlardan alınan geri dönüşlere göre cinsel yaşam eskiden olduğu gibi devam edebildiği gibi daha iyi bile hissettirebilmektedir. İşlemde yumurtalıklarında çıkarılması ilişkide yaşanılan zevk hissinde azalmaya neden olabilir. Bu durum yumurtalıkların hormon kaynağı olmasındandır.

Histerektomi Sonrası Orgazm

Ameliyat sonrası hasta yorumlarına göre orgazmda bir azalma söz konusu olabilir. Bu durumun nedeni operasyon sırasında sinirlerin de etkilenmesi olabilir. Bu durum sinirlere zarar verilmediyse olmayabilir. Rahmin alınması vajinada cinsel ilişki hissini değiştirmemelidir.

Op. Dr. Ümmügülsüm SOYTÜRK

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Akupunktur, Ozon Tedavisi

alternatif tıp

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 210 16 26