Boyun Ağrısı
Boyun ağrısı şikâyet duyduğumuz ağrı sıralamasında bel ağrısı şikayetinden sonra en sık rastlanan problemdir. Kronik boyun ağrısı probleminin kaynağı bütün modern tıp görüntüleme ve araştırma yöntemlerine rağmen kesin bir şekilde bulunamamıştır. Romatizmal, mekanik, postüral, musküler, kronik şekilde boyun ağrıları yaşanabilir.
Boyun ağrısının çeşitli nedenleri olabilir. Bununla ilgili tablo aşağıdaki gibidir.
Yetişkin kişilerin %60-70’i yaşadıkları süreç içerisinde ki bir anda boyun ağrısından şikâyet etmektedir. Boyun ağrısı genel olarak hayatında stres yaşayanlarda ve farklı bölgelerinde benzer ağrılar yaşayan kişilerde daha fazla görülür. Cinsiyet bir etken olmasa da kadın nüfusunda daha fazla rastlanır. Yaşa, kiloya, sigara içmeye ve alkol alma gibi durumlarında etkilediği düşünülmektedir. Kişinin fiziksel olarak yanlış hareketlerde bulunması ise boyun ağrılarındaki en büyük neden olarak görülmektedir. Boyun ağrısı kronik bir duruma dönüşmüşse daha sıkıntılı bir tedavi süreci yaşanacaktır.
Mekanik boyun ağrılarının tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılacağı gibi, ameliyatsız yöntemler olan ve geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları veya alternatif tıp olarak adlandırılan uygulamalar ile tedavi mümkündür. Fizik tedavi, egzersiz, masaj, manuel terapi, Nöral terapi, hacamat, akupunktur, ısı terapileri bu tarz tedavilerdir.
Romataolojik durumlarda boyun ağrısının büyük nedenlerindendir. Romatolojik durum detaylı bir şekilde değerlendirilmeli ve tedavi prosedürü ona göre geliştirilmelidir.