Tüp Bebek Tedavisi
İçerik Haritası:
Tüp Bebek Tedavisi Ankara
Tüp Bebek olarak bildiğimiz in vitro fertilization IVF, hamile kalmakta problem yaşayan kadınların hamile kalması için uzman doktor yardımı ile uygulanan bir yöntemdir.
Yöntem özet olarak kadından alınan yumurtanın tıbbi yöntemler aracılığı ile vücut dışarısında erkek spermleri ile döllenmesi ve kadın rahmine tekrar yerleştirilmesi şeklinde uygulanır.
“Tüp Bebek tedavisi ile yılda ortalama 6 milyon bebek dünyaya geliyor.”
op. dr. ümmügülsüm soytürk
Tüp Bebek tedavisinin başarısını öne çıkaran etkenlerin başında;
Uygulanan diğer tedavilerin işe yaramadığı anda devreye girer ve gebeliğin sağlanmasına yardım eder. Diğer yöntemlere oranla hamile kalma şansı daha fazladır.
Uygulanan diğer tedavilerin işe yaramadığı anda devreye girer ve gebeliğin sağlanmasına yardım eder. Diğer yöntemlere oranla hamile kalma şansı daha fazladır.
Normal gebelik sürecinde uygun bir yumurta içerisine nüfus eden sperm döllenmeyi sağlar. Döllenen yumurta rahim duvarına tutunduktan sonra gebelik başlar. Ancak bu durum doğal yollar ile sağlanamadığında gebelikte doğal olarak sağlanamamış olur ve destek uygulamalar gebe kalabilmek için tercih edilir.
Gebe kalmak için kullanılan Tüp Bebek tedavisi 70’li yıllarda gündeme gelmiş ve 78 yılında ilk bu yöntem sayesinde ilk bebek doğumu gerçekleşmiştir. Yöntem yıllar içinde geliştirilerek hamile kalma olasılığı da yükseltilmiş oldu. Bu gelişim içinde DNA dizilimleri de göz önünde bulundurularak gebelik olasılığı bu şekilde arttırılmış oldu.
Tüp Bebek tedavisi için aday olan eşlerin her ikisinde de kısırlık problemi olabilir, diğer gebe kalma yöntemleri başarısız olduğunda uygulanabilir, kadında follop tüplerinin tıkalı olması sebebiyle bu yöntem kullanılabilir.
Tüp Bebek Tedavisi yöntem olarak uygulayan kişiye göre bazı değişiklikler gösterebilir.
Tüp Bebek Tedavisinin Uygulanışı
- Tedaviye başlandığı zaman normal adet döngüsü 2 haftalık bir süreçte ilaçlar kullanılarak baskılanır.
- Kadında doğurganlığı tetikleyecek hormon yani FSH hormonu ile desteklenir. FSH hormonu yumurta sayısının normalden daha fazla üretilmesini tetikleyecektir. Bu süreçte de ultrasonografi aracılığı ile yumurta sayıları takip edilir.
- Uzman hekim aspirasyon yöntemi ile yumurtaları dışarıya alır. Vajina içine gönderilen ince iğne aracılığıyla yumurtaları vakumlayarak dışarı alır. Her yumurta için bu vakumlama işlemi tekrarlanır. Gebelik ihtimalinin arttırılması için bu yumurta sayısının fazla olması önemli bir husustur. Gebelik için daha önceden alınmış ve dondurulmuş yumurtalarda kullanılabilir.
- Vakumlanan yumurtalar ve erkekten alınan spermler uygun bir ortama konulur ve birkaç saat süre içerisinde spermin yumurtaya girmesi sağlanır.
2. Bölüm
- Bazı durumlarda sperm direkt olarak yumurtanın içine enjekte edilir.
- Testis biyopsisi ile elde edilen spermlerde dölleme de kullanılabilir. Başarı oranı normal spermlerdeki gibidir.
- Döllenmiş yumurta bölünerek embriyo haline gelir.
- Gebelik için bu embriyolardan en uygun olanı ve olanları seçilir.
- Kadın rahmini embriyoyu kabul edebilmesi için ilaç takviyesi yapılır. Bunu için progesteron hormonu veya koryonik gonadotrofin kullanılır.
- Bazı durumlarda rahime birden çok embriyo konulur. Bu durum sağlıklı bir embriyo olmadığında şansı arttırmak amacıyla uygulanır.
- Embriyo transferi için ince bir tüp veya katater kullanılır. Rahim arına embriyo tutunursa embriyo gelişir.
- Gebelik için ülkemizde yasal olmayan ancak yurtdışında uygulanan donör sperm ve yumurtalarda kullanılır.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları
Başarı oranı kadının yaşı, kilosu beslenme şekli gibi durumlara göre değişebilirken ilerlemiş yaşlarda başarı oranı azalmaktadır.
Önceki hamileliklerin başarısız olması, ne kadar süredir gebe kalmayı denediğiniz, kullanılan yöntemin türü ve kısırlık nedeni gibi etkenler başarıyı etkiler.
Tüp Bebek Tedavisi sırasında herhangi bir yan etki ile karşılaşır mıyım?
İlaçlar mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir, karın ağrısı yapabilir. Uykuya dalmada zorluk, sıcak basması ve sinirlilik haline neden olabilir. Uyku bozuklukları da yaşanabilir. Yan etki olarak aşırı üretilebilen yumurtalar nedeniyle karında şişlik ve nefes darlığı yaşanabilir. Bu durumu doktor yeniden değerlendirerek ilaçları ve kullanım şeklini değiştirebilir.
Rahime birden fazla embriyo yerleştirildiği zaman çoğul gebelikler yaşanabilir. Çoğul gebelikler; Erken doğuma, şeker hastalığına yakalanma riskinin artmasına ve anne adayının kan basıncının yükselmesine sebep olabilir.