Adet Kanaması

İçerik Haritası:
Adet Kanaması
Adet Kanaması
Bir kadın bedeninin hamilelik durumuna hazırlanması amacıyla yaşadığı normal aylık değişiklikler durumudur. Bu döngüde aylık olarak, yumurtlama olayı olur. Bu yumurtlama ile birlikte hormonal değişiklikler ile rahim hamilelik için hazırlanır. Yine bu dönemde olan yumurtalar sperm tarafından döllenmemişse hamilelik olabilir ya da döllenme olmadan bu döngü devam edebilir. Bu bir adet dönemidir ve bu dönemde vajinadan dışarı atılan kanamalar söz konusudur.
Normal Bir kanama dönemi ne kadar sürer?
Âdet kanamalarının normal süreçteki uzunluğu dört veya altı gündür. Her bir adet dönemindeki kan kaybı yaklaşık 10 ila 35 mililitre civarındadır. Uygulanan tamponlar ya da pedler 5 mililitre civarında kan tutar. Bir regl döneminde ortalama 7 tampon veya kadın pedi kullanacağınız anlamına gelebilir.
Normalden uzun süren Adet Kanaması nedenleri?
Rahim içindeki iyi huylu ve/veya kanser hastalığı içermeyen tümörler çeşitli ciddi kanamalara veya kanama süresinde artışa neden olabilir. Endometriumda yani uterin astarda oluşabilecek iyi huylu büyümeler de ağır ya da uzayan sürelerde kanamalara sebebiyet verebilir. Bu tarz büyümeler, büyümenin endometrial dokudan veya fibroidlerden oluştuğu durumlarda büyümenin kaynağı kas dokusu ise polip adıyla adlandırılır.
Durmayan kanamaların sebepleri?
Birçok zaman durmayan adet kanmalarının nedeni tam olarak bilinememektedir. Anormal düzeyde ki uterin kanamalarının bazı bilinen nedenleri ise polipler, endometriozis, ilaçlar, enfeksiyon durumları, fibroidler hatta bazı doğum kontrol uygulamaları olabilir. Durdurulamayan âdet kanamaları tedavisinde, uterus astarını çıkarmak için ilaçlar ve/veya dilatasyon ve küretaj uygulamaları yapılabilir.
Âdet kanaması doğal yollarla durdurulabilir mi?
Kanamayı doğal yollarla durdurmak ya da azaltmak amacıyla Traneksamik asit kullanılabilir bu asit sadece kanama esnasında alınmalıdır. Doğum kontrol yöntemleri ve oral kontraseptifler adet döngüsünü düzenlemeye yardım edebilir. Bu tarz uygulamalar aşırı veya uzun süreli âdet kanamalarını azaltır. Ancak bu tür uygulamaları yapmadan önce bir kadın doğum doktoru ile yönteminizi tartışmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
C vitamini takviyesi, demir takviyesi ve buz uygulamaları kanamayı azaltabilmek için kullanılabilir.
Kanamaların büyük pıhtılar şeklinde görülmesi ne anlama gelir?
Regl dönemlerinde ki kanmalarda oluşan pıhtılar dönemin normal döngüsü içinde yer alır. Kan akış hızının yavaş olduğu dönemlerde pıhtılaşmasının görülmesi beklenir. Yani bu dönem adetin ilk iki günü için daha çok beklenilebilir. Pıhtılar koyu renkli kırmızıya kadar renkte görülebilir.
Âdet kanamalarının neden olabileceği durumlar?
Dönem içerisinde yaşanan kan kaybı demir eksikliğine neden olabilir. Demir eksikliği neticesinde anemi yani kansızlık görülebilir.
Regl döneminin çok kısa sürmesi normal bir durum mudur?
Dönem içerisinde uterus astarının vajinadan atılması olayı gerçekleşir. Bu süreç için normal süreç 1 ila 5 gün arasındandır anca 2 ya da 7 gün sürmesi de yine normal olarak kabul edilebilir. Bu süreçler dışına taşıyorsa doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.
Stresin Adet Döngüsü üzerinde ki etkisi nasıldır?
Günlük yaşantıda yaşanan stres durumları adet döneminin atlanması gibi bir etki oluşturabilir. Hatta kanama da artışa ve döngünün zamanlamalarında değişikliklere neden olabilir.
Düzensiz döngülerin tedavisi nasıl olur?
Kullanılabilecek hormon takviyeleri ile başlangıç ve bitiş sürelerine etki edilebilir. Bazı kadınlar için bu değişlik etkisin yaratmak zaman alabilir. Polikistik over gibi durumlar için döngüye etki etmeden önce hastalığın tedavisi yapılmalıdır.
Kanamalar Can kaybına sebebiyet verebilir mi?
Yaralanma sonucu oluşan kanamalarda kan kaybı çoğaldıkça hipovolemik şok veya hemorajik şok belirtileri yaşanabilir bu da bir şoka neden olarak hayati tehlike yaratabilir.
Adet döngüsünü kalıcı olarak bitirebilir miyim?
Uterusu vücuttan tamamen çıkartacak operasyonlarla bu mümkündür.