Skolyoz

Skolyoz Uzm. Dr. Yasemin SOYTÜRK
Skolyoz Uzm. Dr. Yasemin SOYTÜRK

İçerik Haritası:

Skolyoz

Skolyoz ergenlik dönemi öncesinde oluşun hızlı büyüme etkisi anında çokça rastlanan, omurganın eğrilmesidir.

Serebral palsi ve kas distrofisi gibi rahatsızlıklardan oluşabilir. Ancak birçok skolyoz hastasında hastalığın nedeni bilinmemektedir.

Hastalık genellikle küçük ölçekte yaşanan bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda ise çocuklar büyürken hastalığın etkisi artar ve omurgada bozulmalar meydana gelebilir. Büyük bir spinal eğri akciğerlerde soluk alıp verme fonksiyonunu bozabilir.

Hastalığı hafif şekilde yaşayan çocuklar gelişim sürecinde takibe alınmalıdır. Bu durum röntgenlerle takip edilebilir. Bu takip sırasından hastalığın ilerlemesini engellemek amacıyla bazı destekler kullanılabilir. Engellenemeyen durumlarda ise bazı tedaviler gerekebilir. Sürecin ameliyatla sonuçlandığı durumlarda söz konusudur.

Belirtileri

  1. Omuzlarda düzensiz bir dış görünüm
  2. Omuz kemiğinin normalden fazla keskin görünümü
  3. Bel yapısının görünümünün düzensiz olması
  4. İki kalça görünümü arasında birinin diğerinin farklı hizada olması
  5. Üst bedende kemik yapısında simetri bozukluğu
  6. Bacaklardan birinin boyunun diğerinden farklı olması
  7. Kaymış bir göğüs kafesi
  8. Kıyafetlerin kişi üzerinde simetrisini kaybetmesi

Hastalığının ilerlemesi ile omurga yan yan kıvrılır, dönebilir veya bükülebilir. Bu durum vücutta dengesizliklere neden olacaktır.

Aileler veya çocuk bu belirtileri gördüklerinde bir doktor kontrolüne gitmelidir. Çocuk veya aile fark etmeden hastalık belirli bir noktaya kadar ilerleyebilir. Bu süreç ağrısız olabileceği için fark edilmesi mümkün olamayabilir.

Skolyoz bazen öğretmenler, çocuğun arkadaşları tarafından bile fark edilebilir.

Skolyozun kesin nedeni bilinmemekle beraber genetik yapının yani aileden gelen kalıtsal faktörlerin hastalıkta etkili olabileceği düşünülüyor.

Nöromusküler durumlar, doğum kusurları, omurgada enfeksiyon ve omurgada yaralanma, skolyoza neden olabilecek bazı durumlardır.

Cinsiyete bağlı olarak erkek ve kızlarda da hastalık görülebilir. Kız çocuklarında hastalığın ilerleyebilmesinin erkek çocuklarına göre biraz daha kolay olabileceği düşünülmektedir.

Skolyozu yaşayan çocukların şikâyet ettiği veya problem yaşadığı durumlar olabilir. Bunlar; Ciğerlerde yaşadıkları sıkıntılar, sırt ağrıları ve görünüm bozukluklarıdır.

Hastalığın tedavisi ve önlebilmesi için Ankara’da Uzm. Dr. Yasemin Soytürk Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon doktoru olarak çeşitli tedaviler uygulamaktadır. Bunlar Modern tıp bilgisine sahip doktorun Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarını kullanarak yaptığı Manuel Terapi, Nöral Terapi, Kuru İğneleme, Ağrı Bandı gibi tedavi yöntemleri olabilmektedir.

Hasta Yorumu

03.08.2019

MERHABALAR;

Geçen yıl arkadaşım önerdi annemin dizi için geldik PRP yaptırdık çok memnun kaldık, sonra ben sırtıma baktırayım dedim ve tekrar geldim , benim sırtımda eğrilik vardı kozmetik olarak rahatsız oluyordum ve sadece duruş bozukluğu sanıyordum fakat son zamanlarda çok ağrımaya başladı ayrıca duruş bozukluğu da beni rahatsız ediyordu.. Çevremde ki insanlar sürekli kambur durma derlerdi.  DR Yasemine iyi ki geldim benim aldığım sonuç muhteşem . Benim sırtım % 80 düzelme oldu ağrılarım neredeyse sıfıra indi, bin kere ellerine sağlık beni güzel bir sırta kavuşturdu. Ayrıca güler yüzlü , sabırlı ,her zaman bilgi veren olması da beni rahatlattı. Kliniğe annem için geldim ama baktırdığımda hem omurga eğriliği çıktı hem de skolyoz ortaya çıktı ve Yasemin hoca fark etti ve hem elleri ile hem de verdiği egzersizler ile düzeldi. Ayrıca kliniğin temiz olması , çalışanların güler yüzlü olması beni mutlu etti. Bin kere teşekkür ederim.

NOT: Yabancı olduğum için yazdıklarımda anlatım bozukluğu olabilir, Kusuruma bakmayın.

Duruş Bozukluğu
Duruş Bozukluğu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 210 16 26