Dr. Soytürk

Bal

Bal
Bal

Bal

Bal arıların çiçek çiçek dolaşarak meyvelerin tomurcuklarını sentezleyerek alınan nektarın arı midesinde bir enzim sayesinde kimyasal olarak değiştirilerek kovanlardaki petek yapısına bırakılan çok lezzetli ve faydalı bir besin kaynağıdır.

Yüksek enerji verici özelliği herkes tarafından iyi bilinmektedir. Yağ oranı sıfır olduğu için çok değerlidir. Aynı zamanda kolesterol gibi bir kaygı da duymazsınız bal tüketirken. A, B6, C, D vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve kobalamin gibi içeriklere sahiptir.

Bal koku renk ve tat olarak dolaştığı çiçeklerden etkilenir ve onların esanslarını barındırır.

Antioksidan bir içeriğe sahiptir. Organik asitler ve flavonoidler önemli içerikleridir. Antioksidan içeriği nedeniyle kanser tiplerinden bazıları için, kalp krizi riskini azaltmak için ve felç ihtimalini ortadan kaldırmak için önemlidir. Göz sağlığını koruyucu nitelikte olduğu da düşünülmektedir.

Şeker hastalarının çok merak ettiği bir besindir. Beyaz şekere göre diyabet hastalarının tüketmesi daha uygun olabilir ancak yine kontrollü ve çok düşük miktarlarda olmalıdır. Kolesterol için iyi olanı yükselteme kötü olanı azaltma etkisi oluşturabilir. İltihabi durumların azalmasına yardımcı olabilir.

Kalp hastalığı riski için etkenlerden biri olan kan basıncını ayarlayıcı bir etki oluşturabilir.

Trigliserit oranın yüksek olması kalp için bir risk oluşturmaktadır. Bu riskin azaltılması için etkili rol oynayabilir.

Vücutta haricen uygulandığı zaman iyileştirici etkileri söz konusu olabilir.

Örnek verecek olursak cilt yanıklarında, açık yaralar ve ciltte yaşayan bazı diğer problemlere uygulanabilir. Ayakta oluşan diyabet kaynaklı yaralar içinde haricen kullanılarak tedaviye yardımcı unsur oluşturulabilir.

Çocuklarda öksürük problemini azaltmak ve etkilerini dindirmek için bal tüketmesi tavsiye edilir. Hatta bilim adamlarının yaptığı çalışmaların ışığında alınan bilgilere göre bal öksürük şurubuna oranla daha etkili bir tedavi yöntemi olarak gösterilmektedir.

Neredeyse hepimizin tükettiği şekere göre alternatif bir kaynaktır. Yaptığımız tatlılar, kekeler içine şeker yerine konularak yiyeceklerimiz daha sağlıklı hala getirilebilir.

Unutulmamalıdır ki kalorisi yüksek bir yiyecektir. Buradan anlamalıyız ki her besinde olduğu gibi tüketimi dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Fazla ve kontrolsüz tüketim dengesiz beslenmeye neden olacak bir unsurdur.

Dr. Soytürk, Ankara, 2019

Modern ve Geleneksel Tamamlayıcı Tıp

0 312 210 16 26

alternatif tıp

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 210 16 26