Sterilizasyon
Sterilizasyon
Bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmaların yok edilmesi işlemine sterilizasyon denir. Bu işlemden sonra tüm mikroorganizmaların yok olması için doğru bir steril süreci geçirmek gerekir. Yani sterilizasyon ya yapılmış ya da yapılmamıştır.
İşleminden geçen her şey için steril ifadesi kullanılır. Ameliyathanede açılmış olan steril malzeme masasına sadece tek bir temas tüm malzemelerin yeniden sterile gitmesi demektir. Steril olan malzemenin kesinlikle dış ortamla temasta olmaması gerekir. Örneğin; bir makas steril edilmek için öncelikle bir yeşil örtüye veya bir kağıda sarılıp otoklav bandı ile bantlanarak dış ortamla ilişkisi tamamen kesildikten sonra steril edilir. Steril olan malzemenin üzerine yapıştırılmış olan otoklav bandının rengi değişir. Steril olan makas kullanılıncaya dek açılmaz.
Steril olan bir ortama veya malzemeye dış ortamdan mikrop bulaşması durumuna kontaminasyon denir. Bu nedenle steril olan her malzeme açılır açılmaz kullanılmalıdır.
İçerik Haritası:
Doğru bir sterilizasyon için dikkat edilmesi gereken noktalar:
- 1- Steril edilecek her malzeme iyi yıkanmalıdır.
- 2- Kullanılan sterilizasyon yöntemi steril edilecek malzemenin her noktasına etki etmelidir. Steril edilecek malzemenin doğru bir şekilde paketlenmesi gerekir.
- 3- Hangi sterilizasyon yöntemi kullanılacaksa ve hangi malzeme steril edilecekse ona uygun zaman ayarlanmalıdır.
- 4- Steriliteyi bozmamak için steril olan malzeme uygun koşullarda saklanmalıdır.
- 5- Steril edilen malzemenin üzerine aracın cinsi ve steril edilme tarihi yazılmalıdır.
- 6- Steril edilen malzeme sterilizasyonun geçerli olduğu süre içinde kullanılmalıdır.
- 7- Steril edilecek malzemenin içine ve steril etme yöntemine göre indikatör konulmalıdır. Bu sayede doğru bir steril işlemi gerçekleşip gerçekleşmediği anlaşılabilir.
STERİLİZASYON AŞAMALARI
- 1 – Temizleme – Denetleme
- 2 – Paketleme – Yükleme
- 3 – Sterilizasyon İşlemi
- 4 – Boşaltma – Kayıt
- 5 – Depolama – Dağıtım
STERİLİZASYON ÖNEMİ
İşlem enfeksiyon riskini azaltır. Çünkü tüm malzemelerden hastalık ve enfeksiyon oluşturacak olan etkenler uzaklaştırılmış olur. İşlemin büyük ya da küçük olması hiçbir şeyi değiştirmez. Her zaman steril malzeme kullanımına dikkat eden ve temiz olan yerlerde işlem yaptırmak gerekmektedir.