Ramazan Ayı Beslenme Hazırlığı
Ramazan Ayı Beslenme Hazırlığı
Ramazan Ayı Beslenme Hazırlığı sağlığımız için oldukça önemli bizde bu önemi bir kez daha vurgulamak istedik.
İslam dininin gereği olarak Müslümanlar mübarek Ramazan ayında 1 ay boyunca ibadet etmek amacıyla oruç tutuyor. Bildiğimiz gibi Ramazan ayının yaz ayına yakın bir dönemde yaşanması nedeniyle oruç tutulan süre oldukça uzun saatler sürüyor. Dolayısıyla vücudumuzu sıvı ve katı gıdalar alınmayan bu sürece hazırlamak sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Hz. Muhammed’in (SAV) 6 ay öncesinden Ramazan ayına hazırlandığı anlatılmaktadır. Aslında bu demek oluyor ki vücudumuzu sağlıklı olmaya hep hazır tutmalıyız. 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece ilk sahur yapılacak ve 6 Mayıs günü ilk iftar yapılacak. Biz de bir hafta kala vücudumuzu hazırlamak için neler yapabiliriz biraz onlardan bahsedelim.
Müdavimleri için en zor olanı belki de oruç sırasında sigara tüketimini yapamamak olacaktır. Sigara kullanan kişiler uzun açlık ve sigara içmediği dönemde nikotin çekilmesi etkisiyle asabiyet seviyesinde oldukça büyük dengesizlikler yaşayabilirler. Dolayısıyla sigarayı bırakarak hayatta ki sağlığınız için olumlu bir adım atın ve Ramazan hazırlığı da sağlığınız için bir aracı olmuş olsun.
Basit ve yoğum olmasa da 15-20 dakikalık egzersizlerle vücudunuza direnç kazandırmaya çalışın.
Kafein tüketimini azaltın, hatta hiç tüketmemeyi başarabilirseniz daha iyi olur. Kafeinin normal zamanda size sağladığı destekleme hissini öncesinde bırakabilirseniz kendi iradenizle uzun oruç sırasından sağlayabilirsiniz.
Fast food alışkanlığını bırakarak hem yeme alışkanlığınızı değiştirin hem de sindirim sisteminizi koruyun.
Tabi ki mutfak hazırlığınızı da yapmalısınız. Bu amaçla yoğurt, yulaf ezmesi, yumurta ve baklagiller gibi sağlıklı gıdalar almaya başlayın.
Günlük hayatımızda kafein ihtiyacı duyduğumuz anda bile su tüketimi yaparak kafeingibi içeceklerin yerini dolduralım.
Günlük öğünlerinizde tükettiğiniz porsiyonların ölçeklerini azaltmakta oldukça önemli bir Oruç hazırlığı olacaktır.
Ramazan ayında oruçlu olacaklar için protein temelli besinlerden daha fazla karbonhidrat içerikli meyve, sebze ve tahıllar ile beslenilmeleri, vücut direnci ve dayanımı için daha faydalı nitelik taşımaktadır.