Akupunktur ve Parkinson Hastalığı

Akupunktur ve Parkinson Hastalığı

Akupunktur Parkinson hastalığındaki tremoru(titreme) karaciğer ile ilişkilendirir.

Sebepleri:

  • Yeterli dinlenme olmadan uzun saatler çalışmak, özellikle erkeklerde aşırı seksüel aktivite böbrek yin’ini azaltır.
  • Tatlı, yağlı kızartmalar diyette çok tüketmek balgam oluşumunu artırır. Kişi alkolde alıyorsa bu ateşe döner ve oluşan iç rüzgâr tremoru tetikler.
  • Kızgınlık, öfke, aşırı baskılanma kin gibi duygusal stresler karaciğer rüzgarını arttırır.

Patolojide iç rüzgâr tremor, tik, vücutta uyuşukluk hissi, karıncalanma, baş dönmesi, konvizyon (istemsiz ritmik kasılmalar) ve felce sebep olabilir.

Yukarıda anlattıklarımız biraz teknik bilgiler içerdiği için konuyu biraz açmaya çalışalım. Akupunkturda vücudumuzda çeşitli kanallar olduğu kabul edilir. Bu kanallarda “qi” dediğimiz hayat enerjimiz dolaşır. Bu “qi” vücudumuzdaki her organ sistemiyle bağlantılı olup vücut yüzeyinde de deri altıyla da bağlantısı vardır. Biz akupunktur iğneleriyle bu kanallara ulaşarak vücudumuzdaki organ sistemlerinin fonksiyonlarını düzenlemeye çalışırız. Burada bahsettiğimiz organlar modern tıpta bildiğimiz o organların fonksiyonlarından biraz daha farklıdır. Her organın duygusal bir durumla ilişkisi vardır. Parkinson hastalığında karaciğer fonksiyon dengesizliğiyle birliktedir ve genelde sürece kalpte eşlik eder. Akupunktur tedavisinde amacımız dengeyi tekrar sağlamaktır. Çalışmaların çoğu göstermiştir ki her kürü 10 seans olan 3-4 kürlük bir tedavi sonrasında %25 hastada tam iyileşme, %50-60 hastada semptomlarda gerileme, %15-20 hastada semptomlarda bir değişiklik tespit edilmemiştir.

Akupunktur tedavisi genelde; bitki tedavisi (fitoterapi), beslenme alışkanlıklarını düzenleme, egzersiz programları, manuel terapi, ozon tedavisi, Nöral terapi, gibi yardımcı tamamlayıcı yaklaşımlarıyla desteklediğinde başarı çok daha yüksek olacaktır.

Akupunktur ve Parkinson Hastalığı

Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk

Başa dön tuşu
Call Now Button0312 210 16 26